renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 376]

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, szybko i łatwo się je przygotowuje, składniki o tej porze roku zawsze są w domu. Idealne do kawy.

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą

Składniki:

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą

 

  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstaktu z mięty
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g borówek
  • pół tabliczki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą

Etap 1

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą
Roztopione masło pozostawiamy do ochłodzenia.

Do roztopionego i przestudzonego masła dodajemy cukier puder i jaja. Mieszamy do połączenia się składników.

Etap 2

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą
W kolejnym kroku dodajemy ekstrakt mięty i śmietanę.

Następnie dodajemy ekstrakt z mięty i śmietanę, mieszamy.

Etap 3

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.

Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy.

Etap 4

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą
Czekoladę deserową dodajemy pokrojoną w kostkę.

Czekoladę kroimy w kostkę i mieszamy z ciastem.

Etap 5

Ciasto śmietanowe z borówkami i czekoladą
Ciasto wymaga pieczenia w temperaturze nie wyższej niż 170°C przez ok. 40 minut.

Następnie dodać borówki, wymieszać i ciasto przełożyć do keksówki. Piec w temperaturze 170°C przez około 40 minut.