Sposób przygotowania:
Drożdżówki z jagodami
Jagody opłukać i osuszyć. Oprószyć cukrem na krótko przed kładzeniem ich do bułeczek. Drożdże rozkruszamy do garnuszka, dodajemy kopiastą łyżkę cukru i mąki, zalewamy ok 1/4 szkl mleka i mieszamy.
Odstawiamy do czasu aż powiększą swoją objętość. Masło roztapiamy i chłodzimy. Mąkę wsypujemy do miski , robimy wgłębienie, wbijamy jajka. Dodajemy cukier(można dodać cukier waniliowy) sól i mieszamy.
Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy bułeczki większą filiżanką. Nakładamy jagodowy farsz i zlepiamy bułeczki (można też ciasto podzielić na kulki rozpłaszczać je i nakładać farsz).
Układamy bułeczki z odstępami na przygotowanej blaszce, smarujemy jajkiem albo mlekiem. Można posypać przygotowaną kruszonką. Masło, mąkę i cukier połączyć rozcierając wszystko razem palcami. Odstawiamy bułeczki na ok 15 min do wyrośnięcia.
Pieczemy aż się zrumienią ok 15-20 min w 190stopniach.
Odstawiamy do czasu aż powiększą swoją objętość. Masło roztapiamy i chłodzimy. Mąkę wsypujemy do miski , robimy wgłębienie, wbijamy jajka. Dodajemy cukier(można dodać cukier waniliowy) sól i mieszamy.
Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy bułeczki większą filiżanką. Nakładamy jagodowy farsz i zlepiamy bułeczki (można też ciasto podzielić na kulki rozpłaszczać je i nakładać farsz).
Układamy bułeczki z odstępami na przygotowanej blaszce, smarujemy jajkiem albo mlekiem. Można posypać przygotowaną kruszonką. Masło, mąkę i cukier połączyć rozcierając wszystko razem palcami. Odstawiamy bułeczki na ok 15 min do wyrośnięcia.
Pieczemy aż się zrumienią ok 15-20 min w 190stopniach.