katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Drożdżówki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesli jest sezon jagodowy to bułeczki z jagodami muszą być obowiązkowo. Pomimo że trochę brudzą są bardzo smaczne.

Drożdżówki z jagodami

Składniki:

Drożdżówki z jagodami

 

  • Ciasto

 

 

  • Farsz

 

  • jagody ok 2 szkl
  • cukier 3-4 łyżki

 

  • Kruszonka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jagodami
Jagody opłukać i osuszyć. Oprószyć cukrem na krótko przed kładzeniem ich do bułeczek. Drożdże rozkruszamy do garnuszka, dodajemy kopiastą łyżkę cukru i mąki, zalewamy ok 1/4 szkl mleka i mieszamy.

Odstawiamy do czasu aż powiększą swoją objętość. Masło roztapiamy i chłodzimy. Mąkę wsypujemy do miski , robimy wgłębienie, wbijamy jajka. Dodajemy cukier(można dodać cukier waniliowy) sól i mieszamy.

Dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm i wykrawamy bułeczki większą filiżanką. Nakładamy jagodowy farsz i zlepiamy bułeczki (można też ciasto podzielić na kulki rozpłaszczać je i nakładać farsz). 

Układamy bułeczki z odstępami na przygotowanej blaszce, smarujemy jajkiem albo mlekiem. Można posypać przygotowaną kruszonką. Masło, mąkę i cukier połączyć rozcierając wszystko razem palcami. Odstawiamy bułeczki na ok 15 min do wyrośnięcia.

Pieczemy aż się zrumienią ok 15-20 min w 190stopniach.