Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1336]

Kruche z malinami i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z owocami i delikatną pianką na każdą okazję. Przepis na to ciasto zostało zaczerpnięte z internetu.

Kruche z malinami i pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z malinami i pianką

Ciasto

  • mąka - 360 g
  • cukier - 100 g
  • margaryna lub masło - 250 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • żółtka jaj - 5 szt

Pianka

  • 5 białek
  • budynie śmietankowe - 2 opak
  • cukier - 3/4 szkl
  • olej - 1/2 szkl

Dodatkowo :

  • maliny
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Kruche z malinami i pianką
Margarynę posiekać nożem z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część ciasta, włożyć do woreczka i do zamrażalki, większą częścią wyłóżyć spód tortownicy 27 cm.

Pianka budyniowa:

Pianę ubić na sztywno, do piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Budynie w proszku wsypać do piany, zmiksować. Na samym końcu wlać cienkim strumieniem olej, dokładnie wymieszać. Wylać piankę na ciasto.

Umyte i osączone maliny, poukładać na piance, lekko wciskając do środka.

Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez około 45 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Kruche z malinami i pianką
Z podanych składników przygotowano piankę i kruche ciasto
Kruche z malinami i pianką
Na kruche ciasto wylano piankę i ułożono maliny
Kruche z malinami i pianką
Resztę kruchego ciasta zostało starte na piankę
Kruche z malinami i pianką
Ciasto zostało włożone do nagrzanego piekarnika i upieczone