paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto jagodowo brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto na kruchym spodzie, środek z piany z białek i kisielu a wierzch owocowy z jagód i brzoskwiń.

Ciasto jagodowo brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jagodowo brzoskwiniowe

 

  • ciasto
  • masło 25 dag
  • mąka 2 szkl
  • cukier 1 szkl
  • żółtka 3 szt
  • jajko 1 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • pianka
  • białko 4 szt
  • olej 1/3 szkl
  • kisiel cytrynowy 2 opakowania
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jagodowo brzoskwiniowe
Przesiać mąkę dodać cukier, proszek do pieczenia, wbić jajko i dodać pokrojoną margarynę. Zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na 1 godzinę.

Białka ubić z niewielką ilością cukru na sztywną pianę wlać olej dalej miksując i dosypać kisiele, miksować aż składniki się połączą.

Jagody opłukać i osuszyć a brzoskwinie pokroić w kostkę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem. Wylać piankę z białek.

Na piankę wyłożyć jagody i brzoskwinie.

Druga połowę ciasta zetrzeć na tarce do jarzyn na owoce. Piec w temp. 180 stopni około 40-45 minut.
Ciasto jagodowo brzoskwiniowe
Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem
Ciasto jagodowo brzoskwiniowe
Białka ubić z niewielką ilością cukru na sztywną pianę wlać olej dalej miksując i dosypać kisiele, miksować aż składniki się połączą.
Ciasto jagodowo brzoskwiniowe
Wylać piankę z białek równomiernie na ciasto
Ciasto jagodowo brzoskwiniowe
Na piankę wyłożyć jagody i brzoskwinie.

Tagi:

ciasto owoce