Sposób przygotowania:
Ciasto jagodowa poezjaETAP 1:
1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 39 x 30cm i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.
ETAP 2:
2. Mus jagodowy
Jagody przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmiksować blenderem, dodać sypkie galaretki i energicznie wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wystudzić i podzielić na dwie części.
ETAP 3:
3. Masa serowa
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. W misce zmiksować ser, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać jedną część musu jagodowego i dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
4. Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, wlać alkohol i dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
5. Biszkopt przełożyć do keksówki o wymiarach 12 x 30cm w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodam środek. Biszkopt lekko nasączyć ponczem i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z jagodami i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na wierzch wylać mus jagodowy i przykryć biszkoptem. Wierzch nasączyć ponczem i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto z keksówki.
ETAP 6:
6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Czekoladę rozpuścić
w kąpieli wodnej i polać wyłożone ciasto. Na wierzchu udekorować ubitą śmietaną i kwiatkami z cukru.