Sposób przygotowania:
Ciasto z pomidorami i szafranem
Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory, ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dolewamy olej i przecier pomidorowy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy szafran namoczony wcześniej w alkoholu.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Śmietanę gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. (Jeżeli nie mamy na tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku).
Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden smarujemy czekoladową bitą śmietaną. Układamy wiśnie z soku. Przykrywamy drugim blatem.
Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dolewamy olej i przecier pomidorowy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy szafran namoczony wcześniej w alkoholu.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Śmietanę gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. (Jeżeli nie mamy na tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku).
Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.
Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden smarujemy czekoladową bitą śmietaną. Układamy wiśnie z soku. Przykrywamy drugim blatem.
Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
SylaUla
sammakko
Polecam, smakuje rewelacyjnie :)