sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Ciasto z pomidorami i szafranem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do przygotowania tego przepisu zainspirowało mnie czekoladowe ciasto z pomidorami według jednego z blogów. Smak jest po prostu obłędny. Nie sądziłam, że mój syn, aż tak je polubi. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i zwyczajnie uzależniające.

Ciasto z pomidorami i szafranem

Składniki:

Ciasto z pomidorami i szafranem

Składniki

  • ciasto
  • 250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 300 g maki
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wódki
  • 1/2 łyżeczki szafranu

 

 

  • dodatkowo
  • wiśnie z soku
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto z pomidorami i szafranem
Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory, ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dolewamy olej i przecier pomidorowy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Na koniec dodajemy szafran namoczony wcześniej w alkoholu.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Śmietanę gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. (Jeżeli nie mamy na tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku). 

Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.

Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden smarujemy czekoladową bitą śmietaną. Układamy wiśnie z soku. Przykrywamy drugim blatem.

Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.