Agrest to owoc, wobec którego często przechodzi się obojętnie. Niesłusznie niezauważany i niedoceniany w kuchni. Okazuje się, że przy bliższym poznaniu zyskuje wiele na atrakcyjności. Każdy, kto choć raz odkrył kulinarne możliwości agrestu, nie powstrzyma się przed ponownym dodaniem go do ciasta, deseru lub musu.
Lekko kwaskowaty smak, sprężysta skórka i kryjący się pod nią delikatny miąższ to znaki rozpoznawcze agrestu. Jego niepozorne zielone lub bordowe owoce przemycają w sobie przyjemną kwaskowatą nutkę. Dzięki temu dania i desery z dodatkiem agrestu przynoszą spore orzeźwienie w upalne, letnie dni.
Najczęściej spotyka się go w daniach o charakterze deserowym. Ciasta z agrestem, torty i tarty z agrestem to świetny pomysł, gdy mamy ochotę na niezbyt słodki smakołyk. Owoc ten idealnie wkomponowuje się także w ciasto drożdżowe i bułeczki drożdżowe. W mgnieniu oka powstają z niego rewelacyjne musy i galaretki wprost stworzone do deserów jogurtowych lub lodowych.
Agrest daje także duże możliwości jeśli chodzi o przygotowywanie przetworów. Kompot agrestowy, dżem agrestowy z dodatkiem mięty lub konfitura z agrestu to tylko niektóre z nich.
Warto także wypróbować połączenia agrestu z mięsem. Wybitnym smakiem może poszczycić się wątróbka z agrestem, cielęcina z agrestem lub kurczak polany sosem agrestowym.
Poniżej znajdziecie wiele inspirujących przepisów na ciasta, desery i dania z agrestem. Zobaczcie też, jakie przetwory można zrobić z agrestu!
Zdjęcie: Fotolia
Lekko kwaskowaty smak, sprężysta skórka i kryjący się pod nią delikatny miąższ to znaki rozpoznawcze agrestu. Jego niepozorne zielone lub bordowe owoce przemycają w sobie przyjemną kwaskowatą nutkę. Dzięki temu dania i desery z dodatkiem agrestu przynoszą spore orzeźwienie w upalne, letnie dni.
Najczęściej spotyka się go w daniach o charakterze deserowym. Ciasta z agrestem, torty i tarty z agrestem to świetny pomysł, gdy mamy ochotę na niezbyt słodki smakołyk. Owoc ten idealnie wkomponowuje się także w ciasto drożdżowe i bułeczki drożdżowe. W mgnieniu oka powstają z niego rewelacyjne musy i galaretki wprost stworzone do deserów jogurtowych lub lodowych.
Agrest daje także duże możliwości jeśli chodzi o przygotowywanie przetworów. Kompot agrestowy, dżem agrestowy z dodatkiem mięty lub konfitura z agrestu to tylko niektóre z nich.
Warto także wypróbować połączenia agrestu z mięsem. Wybitnym smakiem może poszczycić się wątróbka z agrestem, cielęcina z agrestem lub kurczak polany sosem agrestowym.
Poniżej znajdziecie wiele inspirujących przepisów na ciasta, desery i dania z agrestem. Zobaczcie też, jakie przetwory można zrobić z agrestu!
Zdjęcie: Fotolia
Polecane przepisy do kategorii Agrest
Sortuj wg: