WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 535]

Ciasto jogurtowe z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste w przygotowaniu i szybkie ciasto. Pasują do niego wszystkie owoce, najlepiej sezonowe. Tym razem z borówkami.

Ciasto jogurtowe z borówkami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z borówkami

 

  • 1 szkl gęstego jogurtu
  • 3/4 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5-2 szkl borówek

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z borówkami

Mokre

Ciasto jogurtowe z borówkami
Dokładnie mieszamy wszystkie mokre składniki.

Do miski wlewamy olej i jogurt naturalny, wbijamy całe jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Suche

Ciasto jogurtowe z borówkami
Razem łączymy wszystkie suche składniki.

W drugim naczyniu przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dosypujemy cukier. Mieszamy razem.

Ciasto

Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim borówki.

Łączymy razem składniki suche i mokre, delikatnie, ale dokładnie je mieszając.

Przelewamy na blaszkę. Na wierzchu posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami.

Pieczenie

Ciasto jogurtowe z borówkami
Ciasto pieczemy aż ładnie się przyrumieni.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż się zarumieni, ok 40 minut.