Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe z borówką amerykańskąCiasto:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy.
ETAP 2:
dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste.
ETAP 3:
Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,
ETAP 4:
na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut-do suchego patyczka, po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem.
Magdalena88
Marika-
Elcik