2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Puszyste ciasto na jogurcie naturalnym z przepysznymi smakami lata czyli borówkami-to wspaniały prosty deser na popołudniowe chwile przy kawie choć mnie najlepiej smakuje z zimnym mlekiem..polecam jest wilgotne, mięciutkie i zawsze się udaje!!!

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 ml gestego jogurtu naturalnego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag borówki amerykańskiej
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia owocu
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską

Ciasto:

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską
białka ubijamy na sztywno z cukrami dodajemy żółtka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrami na sztywną pianę ,następnie dodajemy żółtka,mieszamy.

ETAP 2:

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską
do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem

dodajemy przesianą przez sito mąkę tortową wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia,wlewamy jogurt i olej,miksujemy delikatnie ciasto na gładką masę.Najlepiej zrobić to ręcznie szpatułką-wtedy pozostanie puszyste.

ETAP 3:

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską
puszyste ciasto wylewamy do blaszki do pieczenia

Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym 25/30 cm,

ETAP 4:

Ciasto jogurtowe z borówką amerykańską
posypujemy na wierzchu owocami i pieczemy

na wierzch posypujemy borówkami obtoczonymi w mące ziemniaczanej.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 40 minut-do suchego patyczka, po wystudzeniu przed podaniem oprószamy grubo cukrem pudrem.