Sposób przygotowania:
Jogurtowiec ze śliwkamiETAP 1
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Śliwki wyjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki.
Jajka i cukier umieszczamy w misce. Składniki ubijamy na puszystą masę.
ETAP 2
Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki, dodajemy jogurt oraz wlewamy olej.
ETAP 3
Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 4
W trakcie miksowania dodajemy olejek cytrynowy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy w równych odstępach połówki śliwek ( skórką do dołu).
Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45 minut w 180°C.
Po wyjęciu ciasto studzimy. Przed podaniem oprószamy je delikatnie cukrem pudrem.
gusia1000