lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Borówkowo poziomkowa pokusa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaki lata jeszcze są, więc i korzystam z tego. Pyszne owoce, bita śmietana i bezy, to coś nowego w mojej kuchni. Rodzinka zachwycona aż i miło na serduchu, że mogę im nadal dogadzać :)

Borówkowo poziomkowa pokusa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Borówkowo poziomkowa pokusa

Składniki na biszkopt:

Dodatkowo:

  • śmietana 30% 600 g
  • serek mascarpone 400 g
  • cukier 2 łyżki
  • borówki 300 g
  • poziomki 300 g
  • bezy najlepiej swoje upieczone tyle by starczyło na biszkopt w środek i na górę

Sposób przygotowania:

Borówkowo poziomkowa pokusa

Biszkopt:

Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.

Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe.

Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy.

Masa:

Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.

Przekładamy masą biszkopt, posypujemy pokruszonymi bezami i borówkami z poziomkami.

Przykrywamy biszkoptem i kładziemy mas, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.

Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.

Borówkowo poziomkowa pokusa
Jaja ubijamy z cukrem na puch i dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy w jedna stronę do połączenia składników.
Borówkowo poziomkowa pokusa
Wstawiamy do pieca i pieczemy 25 minut w170 stopniach.
Borówkowo poziomkowa pokusa
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek i zabieramy się za przygotowanie masy.
Borówkowo poziomkowa pokusa
Mascarpone miksujemy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę.Przekładamy masą biszkopt ,posypujemy pokruszonymi bezami.
Borówkowo poziomkowa pokusa
Posypujemy borówkami i poziomkami Przykrywamy biszkoptem i kładziemy mas, bezy, owoce i do lodówki do schłodzenia.Po godzinie jemy bo bezy nam się rozpuszczą.