Sposób przygotowania:
Ciasto z jagodami
Jagody przebrać, opłukać i zaczekać, aż obeschną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i miękkie masło (w oryginale było masło i smalec-u mnie tylko masło). Zagnieść ciasto. Ma być jednolite. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Formę 25*35 cm wysmarować tłuszczem i rozłożyć większą część schłodzonego ciasta (ok.3/5). Zapiec ciasto 10-12 minut w 180 stopniach.
Nałożyć na podpieczony dół jagody wymieszane z cukrem waniliowym i bułką tartą. Na owoce dać pianę ubita z białek z cukrem i zetrzeć pozostałe ciasto na wierzch. Piec razem ok.45 minut w 180 stopniach.
Mój piekarnik mocniej grzeje i kolejnym razem zmniejszę temperaturę.(Trzeba wyczuć swój piekarnik i ew. zmniejszyć temperaturę lub czas pieczenia.)
Formę 25*35 cm wysmarować tłuszczem i rozłożyć większą część schłodzonego ciasta (ok.3/5). Zapiec ciasto 10-12 minut w 180 stopniach.
Nałożyć na podpieczony dół jagody wymieszane z cukrem waniliowym i bułką tartą. Na owoce dać pianę ubita z białek z cukrem i zetrzeć pozostałe ciasto na wierzch. Piec razem ok.45 minut w 180 stopniach.
Mój piekarnik mocniej grzeje i kolejnym razem zmniejszę temperaturę.(Trzeba wyczuć swój piekarnik i ew. zmniejszyć temperaturę lub czas pieczenia.)