Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To ciasto chociaż proste w wykonaniu jest niezwykle pyszne. Jogurtowe ciasto jest niezwykle mięciutkie i słodkie, powidło przełamuje tą słodycz i znów słodka pianka, a dekoracja z różowych kuleczek nadaje mu uroku i lekkości. Bardzo je polecam.

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

Składniki:

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką

Ciasto:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 1 malinowa galaretka
  • 250 ml gorącej wody
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 śmietanka typu ,,Śnieżka``

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powidła śliwkowego ( około 30 dag )
  • dowolna posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z powidłem i pianką
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy z zimnym mlekiem, aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek.

4. Przekładanie: Ciasto smarujemy powidłem, nakładamy piankę, dekorujemy posypką i wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2-3 godziny.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.

Można użyć dowolnej ulubionej galaretki.

Tagi:

ciasto