Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem
Ciasto ( na formę średnicy 23 cm)
Warstwa kokosowa:
Roztapiamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i mieszamy lekko studzimy i dodajemy rostrepane jajko. Masa jest dość gęsta ale da się ją rosprowadzać łyżką.
Ciasto:
Ucieramy jajka z cukrem parę minut na puszystą jasną masę, dolewamy małym strumieniem olej, potem mleko i miksujemy krótko, aby ciasto nie straciło puszystości.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną używając łyżki.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy kawałeczki owoców obtoczonych w cynamonie. Na wierzch łyżką rbimy kleksy z masy kokosowej.
Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach na termoobiegu. Uważamy bo kokos łatwo się przypieka, można nakryć ciasto z wierzchu papierem, zjąć go po 20 minutach i dalej piec już ciasto odkryte.
Warstwa kokosowa:
Roztapiamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i mieszamy lekko studzimy i dodajemy rostrepane jajko. Masa jest dość gęsta ale da się ją rosprowadzać łyżką.
Ciasto:
Ucieramy jajka z cukrem parę minut na puszystą jasną masę, dolewamy małym strumieniem olej, potem mleko i miksujemy krótko, aby ciasto nie straciło puszystości.
W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną używając łyżki.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy kawałeczki owoców obtoczonych w cynamonie. Na wierzch łyżką rbimy kleksy z masy kokosowej.
Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach na termoobiegu. Uważamy bo kokos łatwo się przypieka, można nakryć ciasto z wierzchu papierem, zjąć go po 20 minutach i dalej piec już ciasto odkryte.