zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Puszysty środek wypełniony kwaskowymi jabłkami z cynamonem zapowiada klasyczne ucierane ciasto z jabłkami, ale kokosowy wierzch daje ciastu zupełnie nowy wymiar.

Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem

Składniki:

Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki mleka (lub jogurtu lub śmietany)
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 kwaskowe jabłka obrane ze skorki i pokrojone na małe cząstki
  • 1 łyżeczka cynamonu do obtoczenia jabłek

Warstwa kokosowa:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru kokosowego
  • 1 jajko
  • 100 g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem
Ciasto ( na formę średnicy 23 cm)

Warstwa kokosowa:

Roztapiamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i mieszamy lekko studzimy i dodajemy rostrepane jajko. Masa jest dość gęsta ale da się ją rosprowadzać łyżką.

Ciasto:

Ucieramy jajka z cukrem parę minut na puszystą jasną masę, dolewamy małym strumieniem olej, potem mleko i miksujemy krótko, aby ciasto nie straciło puszystości.

W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną używając łyżki.

Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy kawałeczki owoców obtoczonych w cynamonie. Na wierzch łyżką rbimy kleksy z masy kokosowej.

Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach na termoobiegu. Uważamy bo kokos łatwo się przypieka, można nakryć ciasto z wierzchu papierem, zjąć go po 20 minutach i dalej piec już ciasto odkryte.