czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne ciasto z jabłkami i bitą śmietaną, to idealny deser na poprawę humoru. To ostatnio jedno z naszych ulubionych ciast z jabłkami.

Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną

Składniki:

Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną

kruche ciasto:

Masa śmietanowa:

  • 800ml śmietanki 36%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać 1/2 szklanki cukru oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Schładzać przez godzinę w lodówce. Następnie 2 części rozwałkować i wylepić dna dwóch jednakowych foremek, natłuszczonych, o wym. ok. 24 x 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 12-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wymieszać z resztą cukru. Pozostałe dwie części ciasta rozwałkować. Jedną wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić.

2. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce.