Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowe z truskawkamiprzygotowanie

Truskawki myjemy i odstawiamy do odsączenia, potem przekrawamy wzdłuż na połowę
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i z połowy ścieramy skórkę.
Jajka ucieramy razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i zbieleje.
Dodajemy delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny, mieszamy już ręcznie.
przygotowanie i pieczenie

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , a na górę układamy truskawki przekrojoną częścią do góry.
Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut, sprawdzamy patyczkiem.
Jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka to jest gotowe.
Wyciągamy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem, lub cukier rozpuszczamy w łyżce wody i smarujemy górę gorącego ciasta. Studzimy.