reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skusiłam się i kupiłam truskawki , a że nie smakowały mi za bardzo wylądowały w cieście. Jogurtowe z cytryną i truskawkami smakowało już lepiej:)

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

przygotowanie

Ciasto jogurtowe z truskawkami
jajka muszą być dobrze ubite z cukrem- dgdy zbieleją i podwoją swoją objetość, mozemy dodawać kolejne produkty

Truskawki myjemy i odstawiamy do odsączenia, potem przekrawamy wzdłuż na połowę

Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem do pieczenia.

Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem i z połowy ścieramy skórkę.

Jajka ucieramy razem z cukrem tak długo, aż masa będzie pulchna, zgęstnieje i zbieleje.

Dodajemy delikatnie mąkę, olej i sok z skórką z cytryny, mieszamy już ręcznie.

przygotowanie i pieczenie

Ciasto jogurtowe z truskawkami
czas pieczenia możę być rózny i zależy od naszego piekarnika

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , a na górę układamy truskawki przekrojoną częścią do góry.

Pieczemy w temperaturze 180 st przez około 30-35 minut, sprawdzamy patyczkiem.

Jeżeli ciasto nie przykleja się do patyczka to jest gotowe.

Wyciągamy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem, lub cukier rozpuszczamy w łyżce wody i smarujemy górę gorącego ciasta. Studzimy.