Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Tort Marcinek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny przysmak z Podlasia, który jest jednocześnie prosty i trudny. Dużo czasu musimy poświecić na jego przygotowanie, ale charakterystyczny smak kruchego ciasta przekładanego bitą śmietaną jest tego warte.

Tort Marcinek

Składniki:

Tort Marcinek

na ciasto

na krem

  • 800 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g śmietanfixu(5-6 opakowań)

Sposób przygotowania:

Tort Marcinek
Mąkę przesiewamy, dodajemy kolejno masło, cukier puder, śmietanę, jajka oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy trzy godziny, a najlepiej całą noc. Wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na 10-12 części. Rozwałkowujemy na wielkość tortownicy(u mnie 24 cm). Pieczemy każdy placek oddzielnie. Studzimy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy do połączenia się składników.

Jeden blat ciasta kruszymy. Pozostałe przekładamy bitą śmietaną. Na wierzchu układamy pokruszone ciasto. Chłodzimy całą noc.