Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto metrowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy i sprawdzony przepis na klasycznego metrowca. W moim domu pieczemy go od lat. Zawsze wychodzi. Nie ma nic lepszego niż kawałek pysznego metrowca do kawki.

Ciasto metrowiec

Składniki:

Ciasto metrowiec

na ciasto jasne

  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • aromat waniliowy

na ciasto ciemne

  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 20 g kakao(2 łyżki)
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

na krem budyniowy

polewa

  • 200 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Ciasto metrowiec
Sposób przygotowania ciasta jasnego: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do masy olej. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy aromat i przesiane suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Sposób przygotowania ciasta ciemnego: Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy aromat i olej. Miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut. Studzimy.

Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy z obiema cukrami. W 200 ml mleka rozpuszczamy make ziemniaczaną, budyń i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.

Oba ciasta kroimy na kromki. Układamy na przemiennie, pomiędzy poszczególnymi kromkami smarujemy krem budyniowy. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.