Sposób przygotowania:
Ciasto metrowiec
Sposób przygotowania ciasta jasnego: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do masy olej. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy aromat i przesiane suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Sposób przygotowania ciasta ciemnego: Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy aromat i olej. Miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut. Studzimy.
Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy z obiema cukrami. W 200 ml mleka rozpuszczamy make ziemniaczaną, budyń i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Oba ciasta kroimy na kromki. Układamy na przemiennie, pomiędzy poszczególnymi kromkami smarujemy krem budyniowy. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Sposób przygotowania ciasta ciemnego: Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy aromat i olej. Miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut. Studzimy.
Masa budyniowa: 300 ml mleka gotujemy z obiema cukrami. W 200 ml mleka rozpuszczamy make ziemniaczaną, budyń i żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy.
Oba ciasta kroimy na kromki. Układamy na przemiennie, pomiędzy poszczególnymi kromkami smarujemy krem budyniowy. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
cherry