Sposób przygotowania:
Seromakowiec
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru pudru oraz żółtek zagnieść ciasto, wyrobić na gładką, jednolitą masę, a następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i podpiec 10 -15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą).
Gotową masę makową wymieszać z jajkiem i bułką tartą.(można dodać jeszcze dodatkowo bakalii).
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka , a następnie partiami ser. Następnie do masy dodać kilka kropel olejku migdałowego i budyń wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na podpieczony spód rozłożyć masę makową wyrównać, na nią wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietany 30 %.
wielkość blaszki 23/34 cm
Gotową masę makową wymieszać z jajkiem i bułką tartą.(można dodać jeszcze dodatkowo bakalii).
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka , a następnie partiami ser. Następnie do masy dodać kilka kropel olejku migdałowego i budyń wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na podpieczony spód rozłożyć masę makową wyrównać, na nią wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietany 30 %.
wielkość blaszki 23/34 cm
redakcja
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)
gusia1000