BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1332]

Seromakowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj polecam mój serom-akowiec z gotowej masy makowej. Jest to ciasto trochę pracochłonne, ale za to bardzo smaczne więc warto go upiec. Jeżeli lubimy serniki i makowce to tu mamy 2 w jednym.

Seromakowiec

Składniki:

Seromakowiec

 

  • Ciasto ;
  • mąka pszenna 1,5 szkl,
  • żółtka 1 - 2 ( w zależności od wielkości jajka),
  • masło lub margaryna 1/2 kostki,
  • cukier puder około 1/2 szkl,
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka,
  • Masa makowa;
  • gotowa masa makowa 1 puszka,
  • jajko 1,
  • bułka tarta 2 -3 łyżki ,
  • dodatkowo;
  • różne bakalie około 100 g, (nie koniecznie)
  • Masa serowa;
  • ser biały mielony 1 wiaderko,
  • jajka 4 szt,
  • masła 1/2 kostki,
  • budyń waniliowy 1 op,
  • olejek migdałowy,
  • cukier drobny do smaku ( według uznania ),

Sposób przygotowania:

Seromakowiec
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru pudru oraz żółtek zagnieść ciasto, wyrobić na gładką, jednolitą masę, a następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i podpiec 10 -15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą).

Gotową masę makową wymieszać z jajkiem i bułką tartą.(można dodać jeszcze dodatkowo bakalii).

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka , a następnie partiami ser. Następnie do masy dodać kilka kropel olejku migdałowego i budyń wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową.

Na podpieczony spód rozłożyć masę makową wyrównać, na nią wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietany 30 %.



wielkość blaszki 23/34 cm