bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Ciasto jogurtowe z truskawkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne ciasto i zarazem bardzo szybkie w przygotowaniu. Robi się je w kilka minut i piecze niecałą godzinę, możemy je nawet zrobić jak przyjdą niespodziewani goście, a ciasto po wyjęciu z piekarnika jest prawie od razu do jedzenia.

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 duży jogurt naturalny (330 ml)
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

ETAP 1:

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy truskawki.

Do miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy, stopniowo dolewamy olej i dajemy jogurt naturalny, na sam koniec dajemy mąkę i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy i wylewamy na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto układamy truskawki.

ETAP 2:

Jak ciasto lekko przestygnie możemy posypać cukrem pudrem.