anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Ciasto jogurtowo kokosowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczne ciasto jogurtowo -kokosowe, polecam.

Ciasto jogurtowo kokosowe

Składniki:

Ciasto jogurtowo kokosowe

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki (szklanka = 200 gram)
  • 1 kostka margaryny 250 gram
  • 6 zółtek
  • cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 700 gram jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 15 dkg wiórek kokosowych białych
  • 6 białek ubitych na sztywną bezę
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu morelowego niskosłodzonego.

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo kokosowe
Z podanych składników zagnieść ciasto, większą połowę wyłożyć na blaszkę, wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką.(rozmiar blaszki 24x28 cm) mniejszą część zamrozić. Na wyłożony spód ciasta rozsmarować dżem morelowy, wylać masę jogutrowo kokosową, zetrzeć resztę zamrożonego ciasta i posypać na wierzch. Piec 50-55 min w 160 st C. Wykonanie masy: Jogurt wlać do wysokiego naczynia , dodać cukier, chwilę ucierać , następnie dodać wiórki kokosowe, proszek i budyń, dokładnie wymieszać. Na koncu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Smacznego.