halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasto Józefinka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasto to można szybko przyrządzić.

 Ciasto Józefinka

Składniki:

Ciasto Józefinka

 

  • margaryna 20 dag
  • cukier 25 dag
  • jajka 4 sztuki
  • drobniutko posiekane lub zmielone orzechy włoskie,arachidowe albo wiórka kokosowe 10 dag
  • mąka pszenna 7 1/2 dag
  • maka ziemniaczana 7 1/2 dag
  • proszek do pieczenia 1 opakowanie
  • rodzynki 5 dag
  • cukier puder 12,5 dag
  • sól
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto Józefinka
Oba rodzaje maki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Jajka utrzeć z cukrem do białości,następnie po łyżce dodawać tłuszcz,mąkę i rozdrobnione orzechy.Na koniec dodać rodzynki i dobrze wymieszać.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksowej formy,wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 60 minut.Ostudzić.Cukier puder wymieszać z kawą i ucierać,dodając po jednej 3-4 łyżki wody tak,aby powstał dość gęsty lukier.Posmarować placek.