slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto kajmakowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapraszam na bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne ciasto kajmakowe. Wprost rozpływa się w ustach. Kajmakowiec na zimno jest również super deserem na gorące dni. Polecam

Ciasto kajmakowe

Składniki:

Ciasto kajmakowe

 

  • ciasto: 1 szkl mąki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem: 330 ml śmietanki 30%
  • 300 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 300 g kajmaku
  • 1/2 szkl mleka
  • 4 płaskie żelatyny
  • tortownica o śred. 26 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowe
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto kruche. Mocno dociskamy ciasto do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Krem: zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego żelatynę.

Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy kajmak i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Na koniec dolewamy schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy razem.

Przelewamy tężejący krem na zimny kruchy spód. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego.

Tagi:

ciasto