Sposób przygotowania:
Ciasto kajmakowe
Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto kruche. Mocno dociskamy ciasto do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Krem: zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego żelatynę.
Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy kajmak i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec dolewamy schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy razem.
Przelewamy tężejący krem na zimny kruchy spód. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego.
Pieczemy spód ciasta przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Krem: zagotowujemy mleko i wsypujemy do niego żelatynę.
Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski i ubijamy mikserem. Do ubitej śmietanki dodajemy jogurt i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy kajmak i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec dolewamy schłodzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy razem.
Przelewamy tężejący krem na zimny kruchy spód. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego.
SylaUla
slodkokwasnakuchnia1
dziękuje