ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Ciasto kajmakowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto dla wielbicieli krówek i nie tylko. Nie jest przesłodzone dzięki temu, że dodałam budynie bez cukru.

Ciasto kajmakowe

Składniki:

Ciasto kajmakowe

 

  • Składniki

 

  • herbatniki maślane pełnoziarniste ( 2 paczki po 250 g )

 

  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 ml śmietanki18 %

 

 

  • 800 g sera z wiaderka
  • 100 g masła
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 budynie śmietankowe

 

  • 330 ml śmietany 30 %
  • galaretka brzoskwiniowa

 

  • 60 g kuleczek zbożowych w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Ciasto kajmakowe

Sposób przygotowania

1.
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami. Kajmak wyłożyć do rondelka i podgrzewać. Dodawać stopniowo śmietanę i mieszać. Gładką masę wyłożyć na herbatniki i przykryć herbatnikami. Wystudzić.


2.
Zrobić budyń z 1 l mleka z dodatkiem masła i wyłożyć do tortownicy. Przykryć herbatnikami. Wystudzić.


3.
W rondelku rozpuścić masła , dodać ser i podgrzewać. Dodać budynie i kajmak. Mieszać i podgrzewać do chwili zagotowania. Wyłożyć do tortownicy, przykryć herbatnikami i wystudzić.


4.
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić. Zimną śmietanę ubić i dodać tężejącą już galaretkę. Wyłożyć na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego stężenia. Posypać kulkami zbożowymi czekoladowymi.


Smacznego.