Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sernik czekoladowy, lekki i słodki. Polecam na podwieczorek i dla gości. Dla wielbicieli serników.

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną

Składniki:

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 kopiaste łyżki kakao
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Krem śmietankowy:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • około 20 okrągłych biszkoptów
  • około 20 dag kruchych okrągłych ciasteczek w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy z ciasteczkami i bitą śmietaną
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie dno blaszki wykładamy biszkoptami, a na biszkopty równomiernie masę serową.

2. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Wystudzony kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Ja sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

3. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy kakao i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie wyciskamy na pokrojonym serniku.

4. Dekorowanie i podanie: Ciasteczka kruszymy i dekorujemy nimi sernik. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego życzę.



Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 300 ml zimnego mleka.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.