BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik Izaura

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszny i ciekawy sernik który pamiętam z dzieciństwa. Ser połączony z ciastem kakaowym daje nam bardzo fajne i smaczne połączenie. Sernik upieczony dla synowej do pracy na jej kolejne urodziny dlatego nie ma sernika w przekroju.

Sernik Izaura Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Sernik Izaura

 

  • ciasto;
  • mąka 1,5 szkl,
  • cukier około 1,5 szkl,
  • margaryna 1 kostka,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • jajka 4 szt,
  • woda zimna 5 łyżek,
  • kakao ciemne 3 łyżki,

 

  • Masa serowa;
  • ser biały 1 kg.(wiaderko),
  • jajka 3 -4 szt,
  • budyń śmietankowy 1 op,
  • proszek do pieczenia szczypta,
  • cukier 1 - 1,5 szkl,
  • cukier waniliowy,

Sposób przygotowania:

Sernik Izaura
Do garnka włożyć margarynę i roztopić.

Do roztopionej margaryny dodać cukier, kakao oraz wodę.

Całość gotować około 5 - 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając aby nie przypalić masy.

Zdjąć z ognia i wystudzić, następnie dodać żółtka i wymieszać.

Odlać 1/2 szklanki masy, a do pozostałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę z białek.

Dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.

Masa serowa;

Zmielony ser z wiaderka przełożyć do miski , dodać jajka ,cukier, cukier waniliowy , szczyptę proszku do pieczenia ,śmietanę gęstą oraz budyń śmietankowy ( proszek) budyń można zastąpić mąką ziemniaczaną.

Wszystko zmiksować na gładką masę i delikatnie wyłożyć na ciasto w blaszce.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu sernik polać odłożoną masą kakaową.
Sernik Izaura
Margarynę włożyć do miski i roztopić na małym ogniu
Sernik Izaura
Do roztopionej margaryny dodać kakao, cukier i wodę
Sernik Izaura
Całość gotować około 5 - 7 minut a następnie wystudzić
Sernik Izaura
Do wystudzonej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia
Sernik Izaura
Do całości dodać ubitą na sztywno pianę z białek
Sernik Izaura
Ser z wiaderka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, szczyptę proszku do pieczenia, śmietanę oraz budyń (proszek)
Sernik Izaura
Całość zmiksować na gładką masę
Sernik Izaura
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki wylać ciasto
Sernik Izaura
Na ciasto wyłożyć masę serową
Sernik Izaura
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 60 minut
Sernik Izaura
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać odłożoną masą kakaową

Tagi:

sernik ciasto