Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z galaretką i kremem
Ciasto: w pojemniku mikserem utrzeć do spienienia palmę, cukier, jajka, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i połączyć mikserem składniki.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przekroić na 3 placki.
Śliwki bez pestek pokroić drobno, zalać wodą i gotować z 8 minut, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową, zostawić w chłodnym miejscu do prawie stężenia.
Budyń ugotować bez cukru i tłuszczu wg przepisu z opakowania ale użyć 800 ml mleka, wystudzić.
Ciasto położyć na płaskim talerzu i nasączyć np. herbatą z cytryną, prawie tężejącą galaretkę rozsmarować i nakryć drugim plackiem, nasączyć go herbatą i rozsmarować galaretkę (zostawić trochę do ozdobienia), nakryć 3 plackiem, delikatnie przycisnąć, schować do lodówki.
Palmę miękką, cukier, zimny budyń utrzeć mikserem na masę kremową, rozsmarować na nasączonym 3 placku, dodać na środek resztę galaretki i posypać posiekaną czekoladą, schować do lodówki.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy i piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić i przekroić na 3 placki.
Śliwki bez pestek pokroić drobno, zalać wodą i gotować z 8 minut, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę wiśniową, zostawić w chłodnym miejscu do prawie stężenia.
Budyń ugotować bez cukru i tłuszczu wg przepisu z opakowania ale użyć 800 ml mleka, wystudzić.
Ciasto położyć na płaskim talerzu i nasączyć np. herbatą z cytryną, prawie tężejącą galaretkę rozsmarować i nakryć drugim plackiem, nasączyć go herbatą i rozsmarować galaretkę (zostawić trochę do ozdobienia), nakryć 3 plackiem, delikatnie przycisnąć, schować do lodówki.
Palmę miękką, cukier, zimny budyń utrzeć mikserem na masę kremową, rozsmarować na nasączonym 3 placku, dodać na środek resztę galaretki i posypać posiekaną czekoladą, schować do lodówki.