bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 175]

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto z biszkoptami i galaretką. Idealne na co dzień i od święta, do kawy i do herbaty.

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką

Składniki:

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką

Biszkopty kakaowe:

  • 8 jajek
  • 15 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

 

Dodatkowo:

  • 1 duża paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki czerwone
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką

Ciasto

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką
Przekładamy: jeden biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu, układamy na nim biszkopty, pomiędzy biszkopty dajemy tężejącą galaretkę.

Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy . Ciasto wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 25x35 cm wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Krem:

Odlewamy trochę mleka, mieszamy w nim obie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, jak zakipi wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy:

Jeden biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu, układamy na nim biszkopty, pomiędzy biszkopty dajemy tężejącą galaretkę.

ETAP 2:

Ciasto kakaowe z kremem, biszkoptami i galaretką
Smarujemy pozostałym kremem i dajemy drugi biszkopt. Dekorujemy dowolnie.

Smarujemy pozostałym kremem i dajemy drugi biszkopt. Dekorujemy dowolnie.