Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto kakaowe z jabłkami i kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wilgotne kakaowe ciasto z kawałkami jabłek i kremem waniliowym na bazie serków homogenizowanych i masła.

Ciasto kakaowe z jabłkami i kremem waniliowym

Składniki:

Ciasto kakaowe z jabłkami i kremem waniliowym

Ciasto

  • 300g mąki
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 1 szkl gazowanego napoju pomarańczowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 dużych kwaśnych jabłek

Krem

  • 3 kubeczki serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki wanilii

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z jabłkami i kremem waniliowym

Wykonanie ciasta

Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami wsypywać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, ubijając dodawać kolejno po żółtku.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dosypać do masy jajecznej, wymieszać, dodać olej i napój pomarańczowy.

Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 24/35cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, rozłożyć na ciasto, całość piec około 45 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu wystudzić.

Wykonanie kremu

Wszystkie składniki kremu powinny być w temp. pokojowej.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody.

Jaja wyszorować, sparzyć, masło utrzeć z cukrem i wanilią do puszystości, dodać żółtka, chwilę ucierać, dodawać porcjami serki i rozpuszczoną żelatynę.

Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, schłodzić.

Jeśli masa nam się zważy należy przełożyć ją do naczynia metalowego, postawić na małym ogniu i energicznie mieszając podgrzewać, aż zrobi się jednolita i aksamitna, następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.