Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z jabłkami i kremem waniliowymWykonanie ciasta
Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami wsypywać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru, ubijając dodawać kolejno po żółtku.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dosypać do masy jajecznej, wymieszać, dodać olej i napój pomarańczowy.
Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 24/35cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, rozłożyć na ciasto, całość piec około 45 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu wystudzić.
Wykonanie kremu
Wszystkie składniki kremu powinny być w temp. pokojowej.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody.
Jaja wyszorować, sparzyć, masło utrzeć z cukrem i wanilią do puszystości, dodać żółtka, chwilę ucierać, dodawać porcjami serki i rozpuszczoną żelatynę.
Krem rozsmarować na wystudzonym cieście, schłodzić.
Jeśli masa nam się zważy należy przełożyć ją do naczynia metalowego, postawić na małym ogniu i energicznie mieszając podgrzewać, aż zrobi się jednolita i aksamitna, następnie włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.