Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowe z truskawkami i pianką bezową
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Dodać miękką palmę, kakao, wodę oraz wbić jajka. Mikserem utrzeć na gładkie, nie za rzadkie ciasto.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, i układać na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.
W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem. Następnie wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.
Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Umyte truskawki jeśli duże przekroić na połowę, i układać na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół 30 minut.
W tym czasie pod koniec pieczenia białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem wsypać porcjami puder cukier z kisielem. Następnie wlać gorącą wodę, ocet jabłkowy i zmiksować na sztywno.
Pianę rozsmarować na cieście i dale piec piec 20 minut w 170C, w formie ciasto dobrze wystudzić.