madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto Katarzynka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto pochodzi z książki S. Anastazji

Ciasto Katarzynka

Składniki:

Ciasto Katarzynka

 

  • 8 jajek,
  • 2 szkl cukru,
  • 3 szkl mąki,
  • 1/2 szkl maku,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 kostki margaryny,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych,
  • 2 paczki biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Ciasto Katarzynka
Żółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy wraz z cukrem na puch. Porcjami dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Całość dodajemy do utartej margaryny, mieszamy. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, DO jednej dodajemy suchy mak, do drugiej kakao, a trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Następnie ciasto wykładamy na blachę wg następującej kolejności: ciasto białe - powidło - biszkopty - ciasto z makiem - powidło - biszkopty - ciasto kakaowe. Całość pieczemy godzinę w temperaturze 160*C.