Sposób przygotowania:
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Białka ubić na sztywną pianę dodawać po trochu cukier kryształ. Następnie dodać żółtka i ubijać na wonnych obrotach. Wsypać po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Wystudzony przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę:
Mleko ubić ze śmietanką w proszku, pod koniec dodawać partiami tężejącą galaretkę. Ubijać dalej i schłodzić w lodówce, posmarować pierwszy blat częścią masy, ułożyć umyte i osuszone borówki amerykańskie. Przykryć drugim blatem i nałożyć pozostałą masę i na masę ułożyć borówki amerykańskie.
Włożyć do chłodu do lodówki na kilka godzin.
Przygotować masę:
Mleko ubić ze śmietanką w proszku, pod koniec dodawać partiami tężejącą galaretkę. Ubijać dalej i schłodzić w lodówce, posmarować pierwszy blat częścią masy, ułożyć umyte i osuszone borówki amerykańskie. Przykryć drugim blatem i nałożyć pozostałą masę i na masę ułożyć borówki amerykańskie.
Włożyć do chłodu do lodówki na kilka godzin.