jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto z borówkami amerykańskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne ciasto biszkoptowe przekładane masą z dodatkiem borówek amerykańskich. W sezonie można wykorzystać świeże a w zimie mrożone.

Ciasto z borówkami amerykańskimi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto z borówkami amerykańskimi

biszkopt na blaszkę 28 x 24 cm:

  • mąka tortowa 1 szklanka
  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • jajka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa:

  • śmietana w proszku 1 szt. opakowanie
  • mleko 200 ml
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • woda 300ml
  • borówki amerykańskie 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto z borówkami amerykańskimi
Białka ubić na sztywną pianę dodawać po trochu cukier kryształ. Następnie dodać żółtka i ubijać na wonnych obrotach. Wsypać po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec w 190 stopniach do suchego patyczka. Wystudzony przekroić na dwa blaty.

Przygotować masę:

Mleko ubić ze śmietanką w proszku, pod koniec dodawać partiami tężejącą galaretkę. Ubijać dalej i schłodzić w lodówce, posmarować pierwszy blat częścią masy, ułożyć umyte i osuszone borówki amerykańskie. Przykryć drugim blatem i nałożyć pozostałą masę i na masę ułożyć borówki amerykańskie.

Włożyć do chłodu do lodówki na kilka godzin.
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Białka ubić na sztywną piane z cukrem kryształem,dodaćżółtka, mąkę
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Wymieszać delikatnie iwyłożyć na blaszkę, piec w 190 stoniach do suchego patyczka
Ciasto z borówkami amerykańskimi
biszkopt wystudzony przekroić na dwa blaty
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Mleko ubić ze śnieżką,dodać tężejącą galaretkę
Ciasto z borówkami amerykańskimi
Przekładać zimne blaty i dodawać borówki