WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto ucierane z papierowkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z siedmiu jajek, na oleju z papierówkami. Ciasto jest puszyste i wilgotne zarazem. Szybko sie je robi.

Ciasto ucierane z papierowkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z papierowkami

 

  • 7 jaj
  • 1szkl. cukru
  • 3/4szkl. oleju
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilkanaście jabłek papierówek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z papierowkami

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane. Pod koniec ubijania dosypywać powoli cukier i miksować aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku. Połączyć z masą jajeczną. Na koniec wlać olej i sok z cytryny. Znów wymieszać lub zmiksować i przelać do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek poutykać w cieście. Ciasto piec do suchego patyczka w temp. 170 stopni. U mnie piekło się ok. 45 min.

Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z papierowkami
Ciasto z papierowkami po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika
Ciasto ucierane z papierowkami
Kawalki jabłek poutykane w surowym cieście
Ciasto ucierane z papierowkami
Ciasto po wymieszaniu składników przelane do formy
Ciasto ucierane z papierowkami
Piana z bialek z cukrem po ubiciu łączona z żółtkami