Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto Kinder Country

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest inspirowane batonikiem o tej samej nazwie i jest przepyszne. Jeśli lubicie słodkie, śmietankowo-czekoladowe desery to z pewnością musicie je przygotować! Zapewniam, że jest bardzo proste i ekspresowo znika!

Ciasto Kinder Country

Składniki:

Ciasto Kinder Country

Tortownica o średnicy około 24 cm, masa jasna:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 250g sera mascarpone
  • 150g białej czekolady (1,5 tabliczki)
  • 140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus)

Masa ciemna:

  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 200g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • 250-300g herbatników
  • 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)

Sposób przygotowania:

Ciasto Kinder Country

Masa jasna:

Ciasto Kinder Country
Preparowana pszennica powinna być dokładnie pokryta masą.

Białą czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z serkiem mascarpone, a następnie za pomocą łyżki wmieszać preparowaną pszenicę.

Masa ciemna:

Ciasto Kinder Country
Masa ciemna powinna być dość gęsta i idealnie połączona.

Czekoladę mleczną także rozpuścić w kąpieli wodnej oraz ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z roztopioną czekoladę.

Całość:

Ciasto Kinder Country
Najlepiej, aby ciasto przestało w lodówce przez całą noc.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i następnie herbatnikami.
Na ciastkach kolejno umieścić masę jasną, warstwę herbatników oraz masę ciemną.
Wierzch obsypać pszenicą.
Ciasto wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.