Ginewra

Ginewra

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Ciasto kocie oczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto kocie oczka można posypać cukrem pudrem, a także zrobić polewę czekoladową. Powidła można zastąpić dżemem.

Ciasto kocie oczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kocie oczka

 

  • 1 margaryna Kasia
  • 35 dag mąki
  • 35 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dag okrągłych biszkoptów
  • powidłą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kocie oczka
1. Roztopić margarynę. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao i 6 łyżek wody. Wystudzić. 2. Z białek ubić sztywną pianę. 3. Do wystudzonej masy dodać na zmianę żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. 4. Na sam koniec dodać ubitą pianę z białek. 5.Do formy (25x35) wylać mniej niż połowę ciasta. Na wierzch poukładać biszkopty sklejone powidłami. Układać jeden koło drugiego. 6. Zalać pozostałą częścią ciasta. 7. Piec ok. 50 min 180 st.
Ciasto kocie oczka
Margarynę roztopić, dodać cukry, kakao i wodę.
Ciasto kocie oczka
Białka ubić na sztywna pianę. Potem połączyć z resztą ciasta.
Ciasto kocie oczka
Biszkopty poukładać jeden koło drugiego.
Ciasto kocie oczka
Na wierzch ciasta można zetrzeć czekoladę.