akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowo - miętowe oczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czekoladowo – miętowe oczka znalazłam na blogu brunetka w kuchni (trochę przeze mnie zmodyfikowany). Kruche, intensywnie czekoladowe ciastka z nadzieniem miętowo – czekoladowym. Bardzo orzeźwiające. Polecam!

Czekoladowo - miętowe oczka

Składniki:

Czekoladowo - miętowe oczka

 

  • 60g. gorzkiej czekolady czekolady (min. 70% kakao)
  • 110g. miękkiego, niesolonego masła
  • 50g. cukru
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka esencji miętowej
  • 125g. mąki pszennej/ tortowej
  • 30g. kakao
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo - miętowe oczka
1. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, ekstrakt i zmiksować. Wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki, dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce 1 godzinę.3. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce zrobić wgłębienie pośrodku. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 4. Nadzienie: Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem w kąpieli wodnej. Dodać esencję i wymieszać. Wypełnić nadzieniem wgłębienia w ciastkach. Schłodzić do stężenia. Smacznego!

Tagi:

czekolada