nela24

nela24

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ciasto kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjne, lekkie i pyszne ciasto! W prost w sam raz na przyjazd rodziny jak i niedzielny podwieczorek.

Ciasto kokosowe

Składniki:

Ciasto kokosowe

 

  • Biszkopt:

 

  • Składniki:

 

  • 1. 4-5 jaj
  • 2. 3/4 szkl. mąki
  • 3. 7dkg cukru
  • 4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5. 10-15 dkg orzechów włoskich ( zmielić lub drobno posiekać )

 

  • Masa budyniowa ( środek ):

 

  • Składniki:
  • 1. 1 puszka ananasów
  • 2. 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 3. 2 małe cukry waniliowe
  • 4. budyń waniliowy/ śmietankowy
  • 5. 1 łyżka mąki pszennej
  • 6. 1 szkl. soku z ananasów (jak nie będzie szkl, dopełnić wodą )

 

 

  • Masa kokosowa ( wierzch ):

 

  • Składniki:

 

  • 1. 4 białka ( żółtka można wykorzystać do masy budyniowej )
  • 2. 20dkg kokosu
  • 3. 1 szkl. cukru ( może być niecała szklanka )

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe
Biszkopt : Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka ( miksować ), dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy ( wszystko można miksować ). Piec 20-30minut w temp. 180- 200*C Masa budyniowa: Odlać trochę soku z ananasów ( ok 1/3 szkl) i wymieszać budyń z mąką, można dodać do tego żółtka, dobrze wymieszać i ugotować na pozostałej ilości soku. Wystudzić. 1/2 kostki margaryny miksować z cukrem waniliowym, dodać po łyżce budyniu i na końcu pokrojone w kostkę ananasy. Masa kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywno, na końcu dodać kokos - dobrze wymieszać - można mikserem. Piec 20minut 180-200*C. po upieczeniu można blaszkę położyć na wilgotną ściereczkę ,aby po wystygnięciu ładnie odeszło od blaszki i się nie połamało.

Tagi:

biszkopt