kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Ciasto kokosowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

niby trudne w opisie ale w rzeczywistosci proste ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

Składniki:

Ciasto kokosowe

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wódki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kokosy:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • papier do pieczenia paclan

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe
Białka ubić na sztywną pianę z wódką, dodawać cukier, żółtka, na końcu powoli dodać mąkę z proszkiem. Ciasto uiec na papierze do pieczenia paclan w temp.180 stopni przez 45minut. Ze skladnikow na krem ugotować budyń. Po przestudzeniu budyn utrzeć z kostką margaryny i wódką. Masę wyłożyć na upieczony spód. Pozostaly tłuszcz rozpuścić z cukrem, dodać wiórki i zrumienić je na złoty kolor. Po wystygnięciu wyłożyć na krem i na pół godziny włożyć do lodówki.

Tagi:

ciasto