Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowe wg agnieszkalider
Jajka sparzyć wrzątkiem, wybić je na talerzyk a następnie od białek oddzielić żółtka, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, po ubiciu piana nie powinna wypływać z miski. Pod koniec ubijania dodać cukier, dodać żółtka w dalszym ciągu ubijać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z tortową przesiać je na drobnym sicie i dodać do ciasta, dodać proszek do pieczenia, mieszać łyżką drewnianą. Blaszkę prostokątną natłuścić masłem lub margaryną a następnie wyłożyć ciasto do blaszki. Piec biszkopt w temperaturze około 180 -190 stopni C przez około 40- 45 minut, piec biszkopt do suchego patyczka. Następnie wyjąć biszkopt, ostudzić, przekroić na połowę. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, dodać rozpuszczoną żelatynę, dodać likier kokosowy oraz wiórki kokosowe miksować wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ubitą śmietankę, przykryć drugim biszkoptem. Według przepisu podanego na opakowaniu rozpuścić polewę czekoladową i równomiernie rozprowadzić ją na biszkopcie. Posypać kolorową posypką. Można na wierzch wyłożyć płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.