Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowo-anansowe
Sposób przygotowania: Ananas dobrze osączyć na sitku(sok wykorzystać w innym celu), pokroić w kosteczkę(trochę odłożyć do dekoracji). Tłuszcz utrzeć z cukrem na gładką masę, kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać otarta skórkę cytrynową, wiórki kokosowe oraz likier kokosowy. Na końcu przełożyć do masy pokrojony ananas, delikatnie wymieszać. Forma tortowa (o wymiarach 26-28 cm) posmarować tłuszczem, posypać grysikiem, następnie wypełnić przygotowanym ciastem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piec placek przez 1h w temperaturze 175oC. Wyjąć ciasto z pieca i odstawić do przestygnięcia (formę zdjąć, gdy ciasto będzie zupełnie wystudzone). W tym czasie przygotować polewę: cukier puder utrzeć na gładko z likierem kokosowym. Gotowym lukrem równomiernie posmarować cały wierzch ciasta ananasowego, po czym posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kostkami ananasa, kandyzowanymi wisienkami koktajlowymi oraz listkami melisy cytrynowej