blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Ciasto kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest naprawdę świetne można nim wyłożyć foremki od babeczek.

Ciasto kruche

Składniki:

Ciasto kruche

 

  • 150 g mąki (najlepiej krupczatki)
  • 100 g masta lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 3 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche
Mąkę i zimny tłuszcz, posiekać nożem na stolnicy. Dodać żółtka i cukier puder, dalej siekając, połączyć składniki. Szybko zagnieść ciasto na gładką, jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Szybko rozwałkować, przenieść do formy, po-nakłuwać widelcem, wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10-20 minut w temperaturze 220°C, aż się zezłoci.