zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Ciasto kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

prosty przepis na ciasto kruche

Ciasto kruche

Składniki:

Ciasto kruche

 

  • 30dag maki krupczatki
  • 20dag masla
  • 1-2 zoltka
  • 2 lyzki smietany
  • 10dag cukier puder
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche
1. make przesiac na stolnice, dodac cukier i szczypte soli oraz schlodzony tluszcz,posiekac nozem wszystkie skladniki

2. Dodac zoltka i 2 lyzki kwasnej smietany czubkami palcow wyrobic szybko gladkie jednolite ciasto

3. Uformowac z ciasta kule, zawinac w folie schlodzic ( 1godzine) rozwalkowac na grubosc 5-7mm podsypujac maka

4 Wylozyc forme odcinajac walkiem nadmiar ciasta ponakluwac widelcem piec w temp 210stopni
ok.20-30min

Tagi:

mak