eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kruche ciasto z rabarbarem oraz różową pianką z kisielami truskawkowymi. W sam raz na dzień matki.

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Składniki:

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

ciasto

  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej - szklanka 250 ml
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 surowych żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kefiru

piana

  • 5 białek z jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 kisiele truskawkowe lub wiśniowe
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

przygotowanie ciasta

Ciasto kruche Eli z rabarbarem
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.

Odmierzyć mąkę i razem z proszkiem przesiać przez sito.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem
Oddzielić żółtka osobno i białka osobno.

Oddzielić żółtka od białek.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem
Z lodówki wyjąć zimną margarynę i odpakować.

Przygotować zimną margarynę.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem
Odmierzyć szklankę cukru pudru - 250 ml.

Odmierzyć szklankę cukru pudru.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Do przesianej mąki z proszkiem dodać margarynę, żółtka, cukier puder, kefir, posiekać i szybko zagnieść.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

1/3 ciasta odłożyć. Resztą ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 25 cm.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie ciasta cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Przygotowany rabarbar wyłożyć na ciasto.

przygotowanie piany

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Odmierzyć szklankę cukru.

przygotowanie piany cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Przygotować dwa kisiele truskawkowe.

przygotowanie piany cd

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Pod koniec dodawać cukier, kisiel i dalej ubijać. Pianę przełożyć na rabarbar.

pieczenie ciasta

Ciasto kruche Eli z rabarbarem

Na wierzch ciasta podrobić odłożone ciasto. Ciasto piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni C ).

Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!