Sposób przygotowania:
Ciasto kruche Eli z rabarbaremprzygotowanie ciasta
Odmierzyć mąkę i razem z proszkiem przesiać przez sito.
przygotowanie ciasta cd
Oddzielić żółtka od białek.
przygotowanie ciasta cd
Przygotować zimną margarynę.
przygotowanie ciasta cd
Odmierzyć szklankę cukru pudru.
przygotowanie ciasta cd
Do przesianej mąki z proszkiem dodać margarynę, żółtka, cukier puder, kefir, posiekać i szybko zagnieść.
przygotowanie ciasta cd
1/3 ciasta odłożyć. Resztą ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 25 cm.
przygotowanie ciasta cd
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie ciasta cd
Przygotowany rabarbar wyłożyć na ciasto.
przygotowanie piany
Odmierzyć szklankę cukru.
przygotowanie piany cd
Przygotować dwa kisiele truskawkowe.
przygotowanie piany cd
Z białek ze szczyptą soli ubić pianę. Pod koniec dodawać cukier, kisiel i dalej ubijać. Pianę przełożyć na rabarbar.
pieczenie ciasta
Na wierzch ciasta podrobić odłożone ciasto. Ciasto piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni C ).
Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
gusia1000