Sposób przygotowania:
Zakręcony torcik makowy
Białka ubić na sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką. Masę rozsmarować na wyłożonej papierem płaskiej blaszce o wymiarach 20×40 i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia: około 15 minut. Gorącego biszkopta wyjąć razem z papierem, przykryć ściereczką i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Gdy wystygnie, rozwinąć i przekroić na cztery części.
Suchy mak zalać wodą lub mlekiem i gotować przez około 15 minut. Odcedzić i wystudzić, a następnie zemleć w maszynce na drobnym sitku. Dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, wymieszać z makiem i wystudzoną żelatyną.
Masą makową posmarować wszystkie cztery paski ciasta i kolejno zwijać je w spiralę. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego :)
Suchy mak zalać wodą lub mlekiem i gotować przez około 15 minut. Odcedzić i wystudzić, a następnie zemleć w maszynce na drobnym sitku. Dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, wymieszać z makiem i wystudzoną żelatyną.
Masą makową posmarować wszystkie cztery paski ciasta i kolejno zwijać je w spiralę. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego :)