Sposób przygotowania:
Krucha tarta z budyniem i rabarbarem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy około 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma na tartę o średnicy około 25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
2. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Gorący budyń wykładamy na ciasto.
3. Rabarbar: Rabarbar myjemy i osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki, wykładamy go na budyń.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
5. Podanie: Gdy tarta będzie zimna kroimy i podajemy.
6. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma na tartę o średnicy około 25 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)
CORAL
Babeczka35
Dziękuję:)