MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Kruche z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie, a zarazem kwaskowe od rabarbaru. Po prostu pychotka.

Kruche z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

Składniki:

Kruche z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką

Spód

  • 3,5 szkl. mąki
  • 8 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny

Pianka śmietankowa:

  • 8 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 budynie o smaku śmietankowym

Dodatkowo

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Kruche z rabarbarem, jabłkami i śmietankową pianką
Z podanych składników szybko wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy w zgrabną kulę, którą dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Każdą część zawijamy w folię i większą wkładamy do lodówki na około pół godziny, a mniejszą do zamrażalnika na czas, aż będzie nam potrzebna.

Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze kawałki (0,5-1cm), zasypujemy 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy 2 łyżeczkami galaretki truskawkowej.

Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (25x36). Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy dno ciastem, nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.

W czasie pieczenia spodu ubijamy pozostałe 8 białek z dodatkiem cukru na sztywną pianę. Gdy masa będzie lśniąca wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy jeszcze około 3 minuty na wolnych obrotach.

Zapieczony spód smarujemy cienką warstwą pianki, równomiernie rozkładamy rabarbar, posypujemy jabłkiem i wykładamy pozostałą piankę.

Na wierzch ścieramy kruszonkę z ciasta zamrożonego wcześniej.

Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Dobrze jest nad blaszkę z ciastem wstawić pustą brytfannę - aby kruszonka za bardzo się nie zrumieniła.