Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto z rabarbarem i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką to jedno z tych, które uwielbiają moi domownicy. Polecam, smacznego.

Ciasto z rabarbarem i pianką

Składniki:

Ciasto z rabarbarem i pianką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z rabarbarem i pianką

ETAP 1:

Ciasto z rabarbarem i pianką
Do mąki z proszkiem dodać pozostałe składniki.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier z wanilią, żółtka, masło, śmietanę i margarynę.

ETAP 2:

Ciasto z rabarbarem i pianką
Ciasto podzielić, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.

Wszystko posiekać, zagnieść ciasto. Odkroić 1/4, podzielić na pół i jedną część połączyć z kakao.

Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.

ETAP 3:

Ciasto z rabarbarem i pianką
Na grubej tarce zetrzeć ciasto na dno blaszki.

Blaszkę o wymiarach 36/24 wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dużą kulkę ciasta.

ETAP 4:

Ciasto z rabarbarem i pianką
Na przygotowane ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar.

Następnie wyłożyć obrany ze skórki i pokrojony rabarbar.

ETAP 5:

Ciasto z rabarbarem i pianką

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią.

Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, delikatnie wymieszać.

ETAP 6:

Ciasto z rabarbarem i pianką

Wyłożyć na rabarbar, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne i ciemne.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut.

Pierwsze 20 minut piekarnik nastawić na pieczenie tylko dół a następnie góra i dół.