Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i piankąETAP 1:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier z wanilią, żółtka, masło, śmietanę i margarynę.
ETAP 2:
Wszystko posiekać, zagnieść ciasto. Odkroić 1/4, podzielić na pół i jedną część połączyć z kakao.
Każdą część oddzielnie zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażarki.
ETAP 3:
Blaszkę o wymiarach 36/24 wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać bułką tartą.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć dużą kulkę ciasta.
ETAP 4:
Następnie wyłożyć obrany ze skórki i pokrojony rabarbar.
ETAP 5:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i cukier z wanilią.
Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, delikatnie wymieszać.
ETAP 6:
Wyłożyć na rabarbar, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto jasne i ciemne.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut.
Pierwsze 20 minut piekarnik nastawić na pieczenie tylko dół a następnie góra i dół.