Sposób przygotowania:
Ciasto kruche gruszkowo-jabłkowe
Na stolnicę wsypujemy 1/2 kg mąki dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia , jeden cukier waniliowy ,lekko mieszamy. Dodajemy pokrojone masło 200 g . Siekamy nożem. Dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru. siekamy dalej. Następnie dodajemy 4 żółtka i wyrabiamy ciasto.
Ciasto przecinamy na pół. Chłodzimy ok 30 min . Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7 min. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
Jabłka i gruszki ścieramy na tarce dodajemy odrobiną cynamonu. Wkładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta zacieramy na tarce duże oczka. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 40 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto przecinamy na pół. Chłodzimy ok 30 min . Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 7 min. Piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
Jabłka i gruszki ścieramy na tarce dodajemy odrobiną cynamonu. Wkładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta zacieramy na tarce duże oczka. Wkładamy z powrotem do piekarnika na ok 40 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.