Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowo-śliwkowe
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Następnie rozpuść 5 dag masła a resztę schłodź w zamrażarce. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, 1/2 szkl. cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj stopione masło, jajko i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Gruszki obierz i przekrój na połówki, wydrąż miąsz i pokrój na plasterki tj widać na zdjęciu. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę, rozłóż gruszki i śliwki i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie schłodzone masło pokrój na cieniutkie plasterki i rozłóż równomiernie na cieście oraz posyp migdałami i 1/2 szkl cukru. Ciasto upiec w temp. 180 stopni przez 25 minut. SMACZNEGO!