wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Ciasto gruszkowo-makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ucierając żółtka dodaj do nich cukier kryształ,a nie puder-będą bardziej puszyste

Ciasto gruszkowo-makowe

Składniki:

Ciasto gruszkowo-makowe

 

  • 75 dag gruszek
  • 50 dag maku
  • szklanka śmietanki 22 procentowej
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • sól
  • 3 jajka
  • 12 dag masła
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto gruszkowo-makowe
Śmietanę, mak i cukier waniliowy gotuj w szerokim garnku przez około 20 minut, często mieszając. Następnie dokładnie przestudż. Gruszki starannie umyj,  obierz, pokrój na połówki, po czym usuń z nich gniazda nasienne. Następnie ponacinaj wierzchy owoców, i skrop je sokiem z cytryny. Mąkę wymieszaj z masłem, dodaj cukier, sól, jedno jajko i łyżkę zimnej wody .Wyrabiamy ciasto . Ciastem wyłóż dno i boki natłuszczonej blaszki. Pozostałe dwa jajka utrzyj na puch z resztą cukru, połącz z makiem i kasza manną. Masę przełóż do formy. Na masie ułóż gruszki. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 200stopni i piecz około 45 minut. Smacznego.